• Prijavi se na naš newsletter za dodatnih 5% popusta!
  • Dostava je besplatna za kupovine iznad 50 EUR.

Kako izabrati pravu tvrdoću skijaških cipela

U sljedećem tekstu pojasniti ćemo vam kako izabrati pravilnu tvrdoću skijaških cipela.

Kako izabrati pravu tvrdoću skijaških cipela

Kako izabrati pravu tvrdoću skijaških cipela?

Uz samu veličinu i širinu skijaških cipela/pancerica, vrlo je važna i njihova tvrdoća. Svaka skijaška cipela namijenjena je drugačijem načinu, znanju i samoj tehnici skijanja. Svaki način skijanja zahtijeva svoju tvrdoću skijaških cipela koja se izražava u »flex-u«, ili indeksom -FI, koji predstavlja indeks tvrdoće savijanja i tvrdoće vanjskog dijela cipele/školjke.

 

Faktori koji utječu na tvrdoću skijaških cipela

Pri izboru prave tvrdoće treba uzeti u obzir visinu, težinu, snagu, vrstu skija i znanje skijaša. Važna je i kvaliteta same skijaške cipele, prije svega nagib prema naprijed i način izrade cipele.

Vaša težina i visina važni su faktori pri izboru pravilnog flex-a. Osoba koja je manja i lakša ne stvara velik pritisak na skijaške cipele i zato treba mekše cipele, jer će pretvrda cipela ograničiti prirodno kretanje tijela, dok osoba koja je veća i teža treba tvrđe cipele, čak i ako je početnik.

Znanje skijaša jedan je od važnijih faktora. Bolji skijaš je precizniji i tehnički bolji, stoga može imati nešto tvrđe cipele. Početnici i srednje dobri skijaši trebaju mekše cipele koje nisu previše direktne.

Važan faktor je i tvrdoća skija. Tvrđa skija zahtijeva brži i snažniju reakciju, stoga treba i tvrđu cipelu. Uz brže skije, flex se smanjuje, jer skijaške cipele ne smiju prouzročiti prebrze reakcije. Iz tog razlog natjecatelji u brzim disciplinama imaju mekše cipele nego natjecatelji u tehničkim disciplinama. Kod rekreativnog skijanja najvažnije je da su tvrdoća i rang skijaških cipela što bolje usklađeni s izabranim skijama.

 

Koji je pravi flex za mene?

ŽENE

Budući da žene obično imaju manju težinu, visinu i snagu od muškaraca, za njih su cipele s manjim flexom. Za početnice, flex treba biti oko indeksa 70 do 80, za dobre skijašice je tvrdoća od 80 do 90. Za vrhunske skijašice i bivše natjecateljice najprimjerenije su cipele s flexom od 90 do 110.

MUŠKI

Kod muškaraca, za početnike i lakše skijaše primjerene su cipele s flexom 90 do 110. Srednje dobri skijaši trebaju flex od 105 do 115-120. Vrhunski skijaši, teži skijaši, učitelji i bivši natjecatelji trebaju flex 120 do 130.

NATJECATELJI

Cipele za natjecatelje su nešto sasvim drugo. Vanjska plastika cipele izrađena je od debljih materijala i potpuno je drugačija. Tvrdoća natjecateljskih cipela kreće se od 110 do 170 flex-a.

DJECA

Dječje cipele neka budu što mekše. Važno je  da djeca nemaju pretvrde cipele jer je njihova osnovna namjena da djeci omoguće lako kretanje i uživanje na skijama i skijanju.

   

Što još utječe na tvrdoću skijaških cipela?

Važnu ulogu pri izboru pravilne tvrdoće skijaških cipela imaju i teren, brzina i vrsta snijega.

Freeride skijaši često biraju mekše cipele nego natjecatelji Svjetskog kupa. Promjenjiv snijeg i vrlo strm teren često zahtijevaju više kretanja gornjeg dijela cipele, dok tvrda, ledena i jednakomjerno glatka površina zahtijeva tvrđe i odzivnije cipele. Realna tvrdoća freeride cipela još je i mekša zbog same funkcije hodanja.

 

Lera SPORT BOOT LAB

U Lera SPORT dućanu su stručnjaci za skijaške cipele koji  Vas znaju savjetovati o pravilnom izboru tvrdoće skijaških cipela.

Lera SPORT BOOT LAB je najveći specijalist za prilagođavanje FISCHER skijaških cipela u našoj regiji. Naša prednost i posebnost je precizna izmjera nogu na posebnom uređaju Fischer VACUUM 3D FOOT SCAN stopala sa 3D skeniranjem stopala i nogu do koljena precizno snimaju oblik noge i tako bilježe sve njene važne mjere i pomažu u izboru i prilagođavanju cipela. Svi podaci spremaju se u bazu tako da kasnije možemo pratiti sve promjene na nozi (rast, osjetljivost, širina i moguće promjene).

Specijalisti smo za Fischer skijaške cipele, skije i ostalu skijašku opremu. Imamo i jedan od najvećih izbora cipela Fischer i više različitih modela, te stručnjake koji vas savjetuju i pomažu vam pri izboru pravih skijaških cipela

Za sve natjecatelje nudimo i kompletnu Racing opremu. Izrada uložaka za stopala, izrada unutarnjih cipela (foam), namještanje bočnog nagiba (kanting) cipele.

Individualno oblikovanje i podešavanje  skijaških cipela već dugo nije namijenjeno samo natjecateljima i najboljim skijašima već svim skijašima.